Tuesday, December 7, 2010

Salam Maal Hijrah Dari Pengembara

ALLAH S.W.T menjelaskan dalam fiman-Nya yang membawa maksud :

"Dan berpegang teguhlah pada Tali ALLAH (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai berai, dan kenanglah nikmat ALLAH kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu) lalu ALLAH menyatukan antara hari kamu (hingga kamu bersatu padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat ALLAH itu orang-orang Islam yang bersaudara. Kamu dahulu berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran) lalu ALLAH selamatkan kamu dari neraka itu (melalui Islam). Demikianlah ALLAH menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keterangan-Nya supaya kamu mendapat petunjuk hidayah-Nya"
(Ali 'Imran : 103)


Ayat tersebut antara lain menjelaskan bahawa keadaan manusia yang hampir-hampir rosak binasa dan akan menerima akibat yang lebih buruk di akhirat telah diselamatkan menerusi pengutusan Rasul yang memandu mereka ke jalan yang benar dan akhirnya mereka terselamat.


*Jadi sebagai manusia serta hamba kepada ALLAH S.W.T kita haruslah menjalinkan ikatan yang baik antara sesama Islam kerana setiap orang Islam itu bersaudara.


Salam MAAL HIJRAH 1432 dari PENGEMBARA


Related Posts

Salam Maal Hijrah Dari Pengembara
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

2 comments

Tulis comments
avatar
December 7, 2010 at 2:37 PM

amin...
mudah mudahan.. aku da tag gmbar cupcake. hahahhaa
:P

Reply