Sunday, December 11, 2011

Upadate Terbaru Dari PeNgembara

Upadate Terbaru Dari PeNgembara

Assalamualaikum kepada semua bloggers sekelian...hehehe...lama da rasa nye aku tak mengupdatw blog PeNgembara. Atas urusa rasmi kerja aku jarang sekali dapat mengupdate blog yang huduh ini. Dengan talian internet yang terhad maka aku susah nak menghapdet kan blog ini.

Sekarang ni aku sedang berkampung di kuantan selama mana aku tidak tahu. Hahaha. Ok sekarang hujan di kawasan Kuantan dari pagi tadi sampai la sekarang. Aku pin tak dpat melihat fenomena gerhana bulan yang indah ciptaan ALLAH itu kerana ujan yang sangat lebat. Rugi...

Ape pun aku nak tido dulu...sok nak keje...jumpe lagi di post2 aku yang akan datang...caw sin chie...hahha...

Sunday, November 20, 2011

Sukan : Final Sukan Sea 2011 Malaysia VS Indonesia

Pagi-pagi lagi aku sudah bangun, teringat nak update pasal semalam Indonesia berjaya mengatasi Vietnam dengan jaringan 2 - 0. Seterusnya memuktamadkan Indonesia akan bertemu dengan Pasukan Negara dalam Final Sukan Sea 2011. Malaysia dengan misi mempertahankan Emas.






Aku dan seluruh rakyat Malaysia berharap Pasukan Harimau Muda akan mempamerkan aksi terbaik supaya dapat menlenyapkan sorakan Garuda di Gelora Bong Karno. Di sini pemain-pemain Harimau Muda harus bijak menyerap tekanan dengan sokongan padu penyokong tuan rumah.

Di bahagian PERTAHANAN perlu di perkemaskan lagi untuk mengekang penyerang Indonesia yang mempunyai skill dan kawalan bola yang baik untuk menembusi pertahanan pasukan lawan. Elakkan dari melakukan tackle-tackle yang boleh menyebabkan free kick. Itu amat merbahaya untuk Skuad Harimau Muda.

Di bahagian tengah pula harus memikirkan cara untuk membuat lorongan kepada penyerang Harimau untuk meledak gol. Jangan sesekali mengawal bola dengan lemah, ini kerana pemain-pemain Indonesia mempunyai kebolehan dalam larian pantas dan kawalan bola yang agak baik berbanding pasukan Harimau Muda.

Ok yang terakhir sekali adalah bahagian HADAPAN, jika memiliki peluang terus lakukan rembatan-rembatan yang tepat.

Sampai di sini sahaja kekarutan aku.

Saturday, November 19, 2011

Harimau Muda Melangkah Ke Final Sukan Sea 2011


Alhamdulillah, akhirnya Pasukan Harimau Muda (Malaysia) berjaya melangkah ke Final Sukan Sea 2011 Jakarta - Palembang.

Jaringan Harimau Muda di hasilkan pada minit ke-85 melalui Ahmad Fakri setelah beberapa peluang yang terhidang tidak dapat disudahkan oleh penyerang Pasukan Harimau Muda.

Corak permainan yang ditunjukkan oleh anak buah Ong Kim Swe tidaklah berada di prestasi terbaik. Bukan aku mahu mengutuk, tapi aku melihat beberapa kekurangan yang ada pada Pasukan Harimau Muda atau pun Harimau Malaya iaitu ketiadaan PENYERANG yang betul-betul boleh melakukan penyudah yang sempurna. Kawalan bola yang kurang memuaskan, sehingga membolehkan pihak lawan merampas bola dengan mudah. Lagi satu aku nak mengata sikit, harap badan penyerang kita besar, tapi bila kene body contact hancur.

Di bahagian tengah pula aku melihat kekurangan hantaran-hantaran yang cantik dan kawalan bola yang lemah. Di bahagian pertahanan aku merasakan adalah di tahap yang terbaik sikit je. Pengalaman Muslim, Mahali Jasuli, Ahmad Fazli Shas cukup membantu dalam mempertahankan benteng pertahanan negara.

Setakat ini aku agak berpuas hati dengan persembahan Pasukan Harimau Muda dalam saingan di Temasya Sukan Sea 2011 Jakarta - Palembang pada kali ini. Aku harap Harimau Muda akan meneruskan rentak kemenangan di perlawan Final nanti.

Aku tetap menyokong skuad Bola Sepak Malaysia.

KEPUTUSAN RASMI

MALAYSIA 1 - MYANMAR 0

Friday, November 18, 2011

Harimau Malaya Telah Menunjukkan Taring


Aku sudah agak dengan keputusan antara Malaysia Vs Indonesia semalam. Malaysia berjaya menundukkan pasukan tuan rumah Indonesia dengan jaringan yang agak tipis 1 - 0. Jaringan pada minit ke 16 hasil daripada hantaran Mahali Jasuli kepada Syahrul Azwari Ibrahim membolehkan pemain itu menjaringkan gol yang menarik.

Beberapa provokasi yang telah penyokong dan Pemain Indonesia lakukan :

  1. Berkelakuan seperti BERUK TERKENA SAWAN BABI apabila Lagu Kebangsaan Malaysia di mainkan.
  2. Ketidak adilan pihak penganjur yang menghalang penyokong Malaysia untuk masuk ke dalam stadium dengan pelbagai alasan pada mulanya.
  3. Lakonan yang cukup mantap dari pemain-pemain Indonesia.
  4. Mutu pengadilan yang kurang memuaskan. Apabila mengarahkan Coach Malaysia meninggalkan padang.
Tetapi walaupun begitu Malaysia tetap menang. Selepas ini Malaysia akan turun menentang Myanmar pada perlawan separuh akhir. Aku berharap pasukan Negara kita akan mempamerkan aksi yang sama seperti menentang Indonesia.

Jom saksikan gol yang dihasilkan oleh Syahrul Azwari Ibrahim pada minit yang ke-16




SYABAS HARIMAU MALAYA!!!!

Tuesday, November 15, 2011

Sukan : Sudah Bersediakah Malaysia Untuk Menentang Indonesia?

Assalamualaikum, 17 November 2011 Malaysia bakal melengkapkan jadual perlawanan Bola Sepak dalam Kumpulan A. Pasukan Negara bakal berhadapan dengan pasukan Tuan Rumah Indonesia yang sudah pasti akan mendapat sokongan padu dari penyokong mereka di Stadium Glora Bong Karno.


Persoalannya, adakah Pasukan Negara kita sudah BERSEDIA?!!!


Harapan yang tinggi diletakkan di atas bahu Pemain-Pemain Negara yang menggalas satu tanggungjawab yang sangat besar iaitu mempertahankan Pingat EMAS Sukan Sea yang lalu.

Perubahan perlu dilakukan demi memastikan Pasukan Negara berjaya menembusi kubu Indonesia. Tugas yang cukup berat untuk penyerang-penyerang Negara untuk menewaskan pertahanan Indonesia. Tapi aku tetap yakin terhadap Pasukan Negara YAKIN BOLEH!!! walaupun semasa perlawanan menentang Kemboja, Pasukan Negara mempamerkan aksi terburuk.
Pada pendapat aku, pada perlawanan menentang Indonesia, kekuatan mental dan fizikal menjadi faktor yang sangat penting dalam perlawanan itu nanti. Kepadatan penonton yang 99% akan di penuhi oleh penonton-penonton Indonesia akan menyebabkan tekanan pada pasukan Negara harus di telan sebagai satu semangat berjuang menentang yang cukup hebat kite perlu tunjukkan dalam perlawanan itu nanti.

Aku melihat perlawan Indonesia menentang Thailand, di mana muslihat pura-pura sakit sudah menjadi kebiasaan kepada pemain Indonesia yang akan menyebabkan pasukan lawan tertekan.


Jadi nasihat aku untuk Pasukan Negara, berhati-hati, kawal emosi, bermain secara profesional, bermain dengan penuh style. Kejayaan pasti akan datang.

Jangan Lupa Saksikan Perlawanan Antara MALAYSIA vs INDONESIA 17 Nov 2011 jam 8.00 malam.


Sunday, November 13, 2011

Sukan : Malaysia VS Kemboja 5.00 Petang



VS


Sukan Sea telah membuka tirainya secara rasminya. Skuad Bola Sepak Malaysia telah menyenaraikan pemain-pemain terbaik dalam pasukan.

Berikut adalah senarai penuh 20 pemain Malaysia B-23 yang menggalas tugas ke Temasya Sukan Sea 2011 di Jakarta-Palembang.

Penjaga Gol : Khairul Fahmi Che Mat dan Mohd Izham Tarmizi

Pertahanan : Mahali Jasuli, Mohd Muslim Ahmad, Ahmad Fadhli Shas, Mohd Amer Saidin, Fandi Othman, Asraruddin Putra dan Zubir Azmi

Tengah : Baddrol Bakhtiar(kapten), Wan Zaharulnizam, K.Gurusamy, Shukur Jusuh, Irfan Fazail, Yong Kuong Yong dan Nazmi Faiz

Penyerang : Syahrul Azwari, Thamil Arasu, Izzaq Faris dan Fakri Saarani

Pemain yang digugurkan : Zamir Selamat, Wan Zack Haikal, Gary Steven Robbat, Syazwan Zainon, Izuan Salahudin, Aziz Ismail dan K.Rueben.

Pada perlawanan pertama menentang Singapura, Malaysia hanya mampu seri tanpa jaringan yang bertempat di Stadium Glora Bong Karno.

Pada perlawanan kedua pula menentang Thailand, Malaysia berjaya menewaskan Thailand dengan jaringan yang tipis 2-1. Permainan yang ditunjukkan oleh Pasukan Negara kita sungguh memberangsangkan. Dengan taktikal yang boleh dikatakan menjadi, cume di bahagian pertahanan perlu di mantapkan lagi dan juga bahagian serangan perlu menajamkan lagi penyudah untuk menjaringkan gol. (itu pendapat aku la).

Ok, untuk hari ini kita akan menyaksikan perlawan antara Malaysia VS Kemboja yang akan dijadualkan berlangsung pada jam 5.00 petang ini. So, aku ingin mengajak rakan-rakan semua untuk menyokong padu walaupun kita tak ada kat stadium. Ayuh Malaysia.



Thursday, November 10, 2011

Header Baru PeNgembara


Apa kata korang berkenaan dengan header baru PeNgembara? Aku nak korang semua komen sikit leh x?

Kutukan membina diterima pakai untuk masa hadapan. hehehe


Apa kata Korang? Kalau korang suke korang like dan komen ye.


Tuesday, November 8, 2011

Gangguan Di Dalam Talian

Gangguan Di Dalam Talian

Sudah lama rasanya aku tak update blog aku ni. Ok, hari ini aku nk bagitahu internet sudah menjadi sebahagian daripada hidup kita untuk bekerja, bermain dan belajar, tetapi kita mesti berhati-hati dengan siapa dan apa kita berkomunikasi.

Beberapa Tips Untuk Mengelakkan Daripada Diekori Dan Diganggu Dalam Internet

Jangan beri respon kepada mesej yang meminta maklumat anda
  1. Pilih nama gelaran tanpa jantina semasa berborak
  2. Jangan berkongsi perasaan peribadi dengan orang yang tidak dikenali, melainkan anda bersedia untuk menghadapi bahaya
  3. Simpan mesej yang menggangu atau mengugut anda dan laporkan kepada MyCERT di laman web MyCERT
  4. Lakukan carian diri anda sendiri dengan menggunakan enjin pencari untuk memastikan maklumat peribadi anda tidak diposkan oleh orang lain
  5. Jika situasi menjadi kurang selamat, log keluar dari layari internet di tempat lain
Perisian P2P : Perkongsian & Muat Turun Fail

Perkongsian fail atau Peer-toPeer (P2P) adalah rangkaian komputer dikongfigurasikan untuk membolehkan fail atau folder tertentu dikongsi dengan orang lain atau dengan pengguna tertentu.

Tips Untuk Keperluan anda bagi berhati-hati semasa berkongsi atau muat turun menggunakan P2P :
  1. Memuat turun muzik, video, buku elektronik, poster, imej tanpa kebenaran adalah salah. Pastikan ianya adalah percuma sebelum dimuat turun.
  2. Berhati-hati kerana fail yang dimuat turun mungkin mengandungi foto atau video yang tidak sepatutnya.
  3. Perisian P2P menggunakan capaian fail dalam komputer anda yang boleh mencapai maklumat peribadi anda dan memaparkan iklan yang menggangu.
  4. Elak berkongsi fail anda dan jangan terima sebarang tawaran untuk memasang perisian pada komputer anda.
  5. Perisian P2P yang anda muat turun dan instal mungkin mengandungi malware atau virus atau spyware.
  6. Minta nasihat ibu bapa atau guru berkaitan etika penggunaan internet dan isu hakcipta jika anda tidak pasti

Saturday, November 5, 2011

Proton Inspira Versi R3 Kini Dibuka Tempahan



Terbaik dari Proton, Kini dengan Kemunculan Inspira R3 dengan harga yang aku dengarr sekitar RM78,999 je? Apa pun kita tunggu kemunculan Proton Inspira R3 yang bakal di umumkan tak lama lagi.

Korang mesti nak nengok bagaimana rupa bentuk Inspira R3 kan.

Mungkin macam nie kot...

Gambar Ehsan dari Pakcik Google.com

Thursday, November 3, 2011

Tips Untuk Keselamatan Rangkaian Sosial

Hari ni aku rasa aku macam nak kongsi-kongsi beberapa tips-tips yang agak berguna kepada semua manusia yang menggunakan Laman Sosial.

  1. Janganlah korang dedahkan terlalu banyak maklumat peribadi dalam ruangan "Your Profile" tu.
  2. Berhati-hati bila korang berkomunikasi dengan makhluk Tuhan yang korang tak berape nak kenal.
  3. Bila nak approve seseorang tu biarla kita kenal orang tu. Tak banyak kenal, kenal sikit pun ok juga (hehehe).
  4. Lepas tu korang buang je la mesej yang menulis komen yang tak senonoh tu.
  5. Jangan pula korang pos kat wall korang pasal kawan-kawan korang, ini juga boleh membahayakan kawan-kawan korang tu.
  6. Yang paling penting sekali adalah, periksa perundangan mengenai rangkaian sosial seperti Friendster, Facebook, Myspace sebelum menggunakannya untuk berkawan, mencari awek, mencari isteri, mencari-cari ke apa ke.
  7. Korang kena ingat, setiap yang korang pos kat wall korang tu bukannya selamat sangat pun. Boleh je aku copy paste nanti. (mcm pernah buat je kan).

Ok, yang ni pula aku nak kongsi beberape TIPS KESELAMATAN UNTUK KORANG IKUT SEMASA BLOGGING ATAU BERCHATTING.

  1. Pilih nama gelaran atau dalam erti kata lain "Nickname" yang orang lain tak kenal. (kalau chatting dengan kawan tu bagi tau la kan)
  2. Korang kena baca dulu undang-undang sebelum memblogging atau berchatting.
  3. Korang jangan suka-suka kongsi maklumat peribadi semasa bercahtting atau memblogging.
  4. Jangan korang pos gambar SEKSI korang lak. Bahaya tu.
  5. Ni lagi satu, korang kalau tak kenal dengan siapa korang berchating tu jangan lak pergi jumpa semberono, buruk akibatnya.
  6. Kalau korang nak juga berdating dengan rakan chatting korang, aku bagi satu tips yang berguna aku rasa korang semua dah tau kot. Korang jumpa kat kawasan yang ramai orang dan terbuka jangan tertutup lak. Bahaya!!!.

Wednesday, November 2, 2011

Gambar : Macam Ni Pun Boleh

Dalam aku sibuk melayan-layan perasaan, terpandang aku pada inbox email aku. Seorang Hamba ALLAH menghantar beberape keping gambar yang agak nak tergelak dan agak memikirkan ada juga macam ni kat dunia yang serba canggih ni.

Jom layan kejap

 Sekali pandang macam rupa ayam tapi sabut kepala daa

 Macam ni pun boleh dibawa nya

 Ni lagi hebat kerana naik bas

 Tumpang secara free

Macam mana nak naik tangga nie?

Abang saya nak tompang leh x?

So apa plan korang pada Hari Raya Aidilahda yang akan datang nie?

Tuesday, November 1, 2011

Review - Kumpulan Nasyid Access (xccess)

Setelah kepenatan aku berada di perantauan selamat 5 hari berada di Negeri Johor (Labis), akhirnya kembali juga aku ke rumah sewa yang terletak di salah sebuah daerah di Negeri Selangor. (hehehe). Sampai di ofis aku telah diberitahu oleh bos aku untuk aku bersiap sedia ke CBC Felda Lasah, Sungai Siput Utara, Perak esok 1 November 2011. Fuh...Penat belum hilang dah kena keluar lagi. Tak apa, itu lah yang dinamakan kerja.

Ok, penat sudah membebel sekarang tugas untuk aku pada malam-malam buta macam ini adalah untuk membuat review pula. Sekarang ini mood aku asyik nak review je, tak kisah lah blogger ke, blog ke, artis ke, kumpulan muzik ke, kumpulan nasyid ke, yang penting namanya review.

Di beri nama Access (xccess) telah ditubuhkan sejak tahun 1996 lagi. Pada waktu itu mereka dikenali dengan nama Al-Nur Sabil. Kemudian mereka menukar nama kepada Insaff pada tahun 2003 dan setelah dijenamakan semula kini kumpulan ini yang dianggotai oleh 4 orang anak muda Johor iaitu Jas, Mazhan, Usaid, dan Hairul dikenali dengan nama Access (xccess). Di bawah terbitan Arteffects Production (Hafiz Hamidun). Kumpulan Nasyid Access (xccess) ini berkonsepkan free pop.

Single pertama Kumpulan Nasyid Access (xccess) ini adalah Erti Janji feat Hafiz Hamidun. Kalau korang semua nak dengar boleh la dengar kat bawah ni



Dan kalau korang semua nak melawat-lawat ke Facebook Access (xccess) boleh je klik like sekali pastu korang share la kat kawan korang semua ya.





Dekat bawah ini adalah gambar cute Anggota Kumpulan Access (xccess)

Jas Xccess

Mazhan Xccess

Hairul Xccess

Usaid Xccess

Ok, sekarang masa untuk blogwalking...




Saturday, October 29, 2011

Keputusan Piala Malaysia 2011 Peringkat Akhir

Tahniah di ucapkan kepada Pasukan Negeri Sembilan Hoben Jang Hoben kerana berjaya menumpaskan Pasukan Terengganu pada perlawanan Akhir Piala Malaysia 2011 dengan jaringan 2 berbalas 1.



Ok sekarang aku nk buat ulasan.

Ulasan aku adalah SELAMAT JALAN TERENGGANU jumpa lagi tahun depan. Sungguh jahat aku ini. Tapi lagi jahat poster kat bawah ni.

Kata-kata aluan dan akhiran dari aku berdasarkan Poster di atas ini ialah " Felda United telah di kafankan, T-Team dah dikebumikan, kini Terengganu sudah menjadi ARWAH! Hoben Jang Hoben"

Aku Nak Femes


Hari ni aku nak merepek kerana kepenatan yang tahap yang melampaui batas-batas seorang blogger yang tak berape nak tegar mcm aku ni. Aku sekarang berada di perantaun di negeri sendiri Johor Darul Ta'zim. Tapi tak boleh balik ke kampung halaman sebab atas dasar kerja yang sangat-sangat penting, mengalahkan Perdana Menteri Malaysia la katakan.

Sebenarnye aku nak bagi tahu yang aku suruh korang semua datang ke blog aku yang tak seberapa ni. Tinggal-tinggalkan komen yang bernas lagi nanas korang tu.

Lagi satu ikhlaskan diri korang klik-klik kat iklan-iklan yang ada tu. Aku nak jadi "FEMES" macam blogger-blogger yang ada ni. Boleh tak?

p/s : dah tak tau nk update apakan macam ni la jadinya.

Singgah Sini Sekali

MAS AIRLINE
KAU CANTIK?
JOGET LAMBAK
KERETA MEWAH?
OLYMPUS LAGI
NESCAFE TARIK

Wednesday, October 26, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan

Bersempena dengan Majlis Konvokesyen Ke 7 UTeM Pakcik aku Mohd Razif Abdul Latif, aku bersama seluruh keluarga sebelah ibu aku telah mengadakan satu trip perlancongan ke Melaka pada 22 dan 23 Oktober yang lepas.

Pemegang Ijazah Kejuruteraan Mekanikal Pembuatan

Dapat juga aku berjumpa dengan Ibu dan Ayah aku, rindu aku pada mereka berdua, sayang aku pada mereka tidak terhingga.

Kami menginap di di Chalet Ayer Keroh Country Resort, 2 hari tu sungguh seronok dan happening sebab dapat kumpul beramai-ramai dalam keluarga yang besar. Kepada pakcik aku Mohd Razif Abdul Latif aku sebagai anak sedara mengucapkan Setinggi planet Pluto Tahniah sebab berjaya mendapatkan segulung Ijazah yang sangat bermakna dalam hidup Pakcik.

Aku bangga mempunyai seorang Pakcik yang sangat tabah dalam mengharungi dugaan dalam hidup, pelbagai dugaan yang telah di lalui oleh Pakcik aku ni untuk mendapatkan segulung ijazah. Alangkah gembiranya kalau Arwah Nenek masih hidupkan Pakcik, mesti nenek bangga dengan pakcik.

Ahhhh jiwa-jiwa pula aku ni. Gambar aku tak ada la plak...adeiiii

Monday, October 24, 2011

Review Blog - Bunga Boutique Collection


Hari ini aku Review satu blog yang diberi nama BUNGA BOUTIQUE COLLECTION. Blog Perniagaan ini menjual lebih dari satu jenis Hijab yang bermacam-macam warna dan corak.

Kepada kaum hawa yang meminati Tudugn-tudung y
ang berwarna-warni ini boleh la melawati laman sesawang BUNGA BOUTIQUE COLLECTION, boleh pilih mana yang korang suka. Korang juga boleh melawati Facebook BUNGA BOUTIQUE COLLECTION korang type je BUNGA BOUTIQUE COLLECTION mesti ada punya.

Sebenarnye aku bukan tahu sangat pasal Tudung-tundung ni. So atas permintaan seorang sahabat aku tunaikan juga walaupun penulisan tidak tentu hala.


Saturday, October 22, 2011

Hujan Dan Kereta


Hujan dan hujan lagi. Hujan merupakan nikmat dan anugerah ALLAH S.W.T yang dengannya Dia memberikan keutamaan kepada siapa yang dia kehendaki di antara hamba-hambaNya.

Lepas dari solat Jumaat aku dan Syahril aka BeBird pergi ke Space U8 yang terletak di Bukit Jelutung bersebelahan dengan TTDI Jaya Shah Alam. Aku ke sana untuk membuat kerja yang perlu di selesaikan. Sedar-sedar guruh dan petir kuat aku dengar. Naik ke atas sahaja hujan sudah mencurah-curah membasahai bumi ALLAH S.W.T berserta angin kencang yang kuat sekali turun bersama dengan hujan.

Dalam perjalanan pulang ke rumah, beberape kemalangan telah berlaku dan banjir di Plaza Tol Subang di naiki air. Macam-macam sekarang ni.

p/s : Semasa hujan pandu kereta anda dengan berhati, pastikan jarak yang selamat, hidupkan lampu.

label : merapu meraban

Wednesday, October 19, 2011

Kehidupan Hanya Sementara

Alhamdulillah, hari ini hari Rabu, sempat lagi untuk aku melihat keindahan Alam ciptaan ALLAH S.W.T. Mungkin esok lusa nyawa yang telah dipinjamkan ALLAH S.W.T kepada aku diambil balik, siapa tahu. Siapa kita untuk menidakkan Kalam ALLAH S.W.T, siapa kita untuk berkata tidak kepada ALLAH S.W.T, sesungguhnya kita hanyalah hamba, INGAT!!!Sesungguhnya kita adalah hamba. Sebagai seorang HAMBA harus patuh pada TUANNYA!!!.

Beberapa waktu ini aku sering mendengar berkenaan Hukum HUDUD di televisyen, di radio di surat khabar. Ada yang komen baik, ada yang komen kurang enak di baca dan di dengar oleh aku sendiri.

Apa itu Hukum HUDUD


"Hukuman Hudud adalah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan ALLAH S.W.T di dalam Quran/hadith.Hukuman Hudud ini adalah hak ALLAH S.W.T ,yang tidak boleh ditukar ganti hukumannya dan tidak boleh di ubah-suai dan dipinda. Hukuman Hudud tidak boleh dimaafkan oleh sesiapa pun.Mereka yang melanggar
aturan-aturan hukum ALLAH S.W.T, yang telah ditentukan dan ditetapkan
ALLAH S.W.T/RasulNya yang disebutkan di dalam Quran/hadith adalah termasuk
dalam golongan orang-orang yang zalim."

Sepertimana firman ALLAH SWT yang bermaksud:

"Dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum ALLAH, maka mereka itulah
orang-orang yang zalim."
(Suratul Baqarah:229)

Undang-undang yang telah ditetapkan oleh ALLAH S.W.T di dalam AL-Quran wajib dilaksanakan. Kita sebagai umat Islam yang berpegang teguh pada Al-Quran wajib melaksanakan. SIAPA KITA UNTUK BERKATA TUNGGU? dalam melaksanakan Hukum ALLAH S.W.T?

Orang yang menolak Hukum Hudud juga telah menolak Al-Quran sebagai pegangan dalam hidup mereka.

Luahan perasan aku kali ini berkisar mengenai Agama Islam, kerana aku adalah seorang manusia, seorang hamba yang beragama Islam. Sesungguhnya Islam itu Indah. Perjuangan sebagai seorang Islam tidak akan terhenti di sini. ALLAHUAKBAR!!!

Friday, October 14, 2011

Thursday, October 13, 2011

Makan-Makan : Nasi Ayam Belanga

Hari nie aku nak buat review sikit berkaitan dengan Makanan. Mari aku perkenalkan dekat korang semua NASI AYAM BELANGA terbaik dari pasaran Melaka. Sekerang ni tengah meletop-letop kat Melaka.

Menu utama di NASI AYAM BELANGA tak lain dan tak bukan tentulah nasi ayam. Apa yang special tentang NASI AYAM BELANGA ni adalah kesedapan nasi dan kelembutan ayam yang lain dari yang lain. Jujur aku katakan NASI AYAM BELANGAN boleh maju dan terus maju ke hadapan dengan syarat mesti la kena kekalkan momentum kesedapan agar pengunjung yang datang akan datang makan lagi di sana.

Kat bawah ni aku sediakan Peta macam mana nk ke Restoran NASI AYAM BELANGA

Masakan lain juga ada terdapat di Restoran NASI AYAM BELANGA ni bukan semata-mata nasi ayam. Mari kita sama-sama memeriahkan lagi Restoran NASI AYAM BELANGA.


















Sunday, October 9, 2011

RWC2011 : Keputusan Penuh Rugby World Cup 2011

Kepada peminat-peminat Rugby aku update sikit la keputusan penuh Suku Akhir Rugby World Cup 2011 yang berlangsung di New Zealand




Jadual perlawanan Separuh Akhir yang akan berlangsung pada 15 dan 16 Oktober 2011


Saturday, October 8, 2011

Sukan : Analisis Perlawanan Persahabatan Malaysia VS Australia

Umum sedia maklum bahawa Pasukan Harimau Malaya tewas pada pasukan Australia dengan jaringan 5 berbalas 0. Sungguh mengecewakan aku sebagai salah seorang dari berjuta peminat Pasukan Harimau Malaya apabila pasukan Negara tewas 0 - 5.

Gol pertama Australia hadir pada seawal minit ke-2 selepas sepak mula di jaringkan oleh Williams. Ini adalah video jaringan pertama Australia



Gol kedua Australia tiba pada minit ke-33 dan penjaringnya adalah Kennedy.



Gol ketiga Australia



Gol Keempat Australia



Gol kelima Australia



Aku menonton keseluruhan perlawanan persahabatan ini, dan boleh juga aku sifatkan Pasukan Harimau Malaya tidak mampu lagi bersaing dengan kuasa-kuasa besar Asia seperti Jepun, Korea Selatan, Australia. Yang pasti banyak lagi yang perlu dilakukan oleh jurulatih Harimau Malaya Dato K. Rajagopal untuk mengatasi masalah-masalah yang dihadapi oleh pasukan Harimau Malaya.

Kelemahan yang ada pada pasukan Harimau Malaya adalah di bahagian pertahanan Negara di mana pemain mengambil sikap yang sambil lewa dalam mengawal setiap pergerakan pemain-pemain Australia hingga menyebabkan 5 gol berjaya di tembusi oleh Australia.

Kelemahan yang kedua, strategi bertahan adalah tidak bagus untuk di amalkan kerana akan mengudang bencana. di mana meninggalkan seorang sahaja penyerang di atas menyebabkan pemain yang lain akan pancit untuk membuat counter attack.

Kelemahan ketiga adalah ketumpulan jentera serangan. Jurulatih negara harus memikirkan ramuan yang terbaik untuk menghasil penyerang yang berkualiti dan bertenanga..

Sampai di sini sahaja aku membebel, aku membebel pun bukan ada orang baca pun artikel aku ini...

Friday, October 7, 2011

Youthsays Dan Churp Churp

Youthsays Dan Churp Churp

Hari ini aku nak bercerita sedikit tentang 2 perkara iaitu CHURP CHURP dan YOUTHSAYS.

YOUTHSAYS dan CHURP CHURP lebih kurang macam Advertising Campaign la. Setiap klik kite boleh dapat dalam RM0.20 hingga RM0.40 macam tu.

Kalau korang nak daftar Youthsays boleh klik
YOUTHSAYS

Klik la nie sekali :

Indie band concert at Taylor's, who's in? Faster RSVP
5 New Malaysia YouTubers have made it to the Stage!
What? Teh Tarik Finder App?
Do you think you have what it takes to be the strongest?
Jalan2 1Perodua 1Malaysia

Saturday, October 1, 2011

Felda Palong 11, Gemas, Negeri Sembilan




Assalamualaikum dan salam sejahtera. PeNgembaraan aku kali ni adalah ke Felda Palong 11. Terletak dalam daerah Gemas dan bernegerikan Negeri Sembilan Darul Khusus.

Kenapa aku ke sana?
Aku ke sana sebab ada event Hari Terbuka Pusat Jalur Lebar Komuniti Felda Palong 11.

So apa yang ada dengan Hari Terbuka Pusat Jalur Lebar Komuniti ni?
Hari Terbuka Pusat Jalur Lebar Komuniti adalah salah satu program yang dianjurkan oleh pihak SKMM untuk mempromosikan Pusat Jalur Lebar Komuniti yang terdapat di Seluruh Malaysia.

Perjalanan aku dari Taman Equine, Seri Kembangan Selangor ke Felda Palong 11 mengambil masa lebih kurang 2 jam 30 minit, tak la jauh mana pun.

Aku sebenarnya malas nak membebel kat sini banyak nengok gambar sekeping dua yang aku sempat snap.