Saturday, November 10, 2012

Kisah Dongeng Zaman Dahulu Kala

Dalam perjalanan menuju ke arah kemajuan aku sempat merakamkan satu kejadia di mana sahabat aku telah di rasuk hantu ayam hutan di Sri Aman, Sarawak.

Kejadian itu telah berlaku pada hari ini 11/10/2012 kira-kira jam 2.30 petang waktu Sarawak.

Mari saksikan video ini.


*video ini tiada kene mengena antara yang masih hidup atau pun yang telah meninggal dunia.





Wednesday, November 7, 2012

Cara Mengenalpasti Kerosakan Pada Modem

Lampu LED adalah elemen yang paling penting untuk mengenalpasti masalah yang timbul pada modem.
  1. Power (PWR)
  2. Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL, DSL, Link)
  3. Local Area Network (LAN)


1. Power (PWR)
Pastikan lampu Power (PWR) menyala, jika tidak menyala sila semak perkara yang di bawah
  • Pastikan adapter modem yang dibekalkan telah disambung ke modem dan ke soket kuasa yang sesuai.
  • Hidupkan suis pada modem dan soket kuasa.
  • Restart modem.
  • Jika lampu Power (PWR) masih tidak menyala, kita boleh cuba sambungkan pada soket kuasa yang berada di dalam bilik atau rumah.


2. LAN/PC/Ethernet (ETH) LED
Pastikan lampu LED LAN atau ETH menyala, jika tidak menyala sila semak perkara yang di bawah
  • Matikan modem.
  • Pastikan kabel RJ45 (LAN) disambung dengan sempurna dari modem kepada komputer atau pun laptop kita.
  • Pastikan Kad Rangkaian (NIC) dalam keadaan Enable.
  • Hidupkan modem kita.
  • Jika Lampu LAN atau ETH menyala ikon komputer akan kelihatan dengan status Connected pada sistem Tray (Windows XP dan Vista).
  • Jika Lampu Lan atau ETH masih tidak meyala, kita boleh cuba sambungkan modem dengan menggunakan kabel RJ45 (LAN) yang lain.


3. ADSL/DSL LED
Jika lampu LED menyala tetapi berkelil-kelip, ini bermakna modem tidak dapat berhubung dengan rangkaian perkhimatan Streamyx, unifi dll. Kita boleh semak beberapa perkara di bawah :


  • DSL Penapis Talian (Splitter) - Modem DSL ada yang dibekalkan dengan Splitter. Tanpa Splitter, modem mungkin tidak dapat berhubung dengan rangkaian internet kita kerana bunyi bising yang terhasil dalam talian. Sila pastikan setiap ruang talifon mempunyai Splitter.
  • Ini juga berkemungkinan Splitter yang digunakan sekarang tidak lagi berfungsi dengan baik. Cuba tanggalkan Splitter dan sambungkan talian telefon secara terus kepada Modem DSL. Jika anda mempunyai Splitter yang lain, cuba gantikannya. Masalah mungkin dapat diatasi.
  • Soket telefon dinding (untuk kediaman yang mempunyai banyak soket dinding) - Terdapat kemungkinan soket telefon dinding yang menghubungkan Modem DSL terletak terlalu jauh dari Termination Point atas kotak telefon. Termination Point atau kota telefon terletak di luar kawasan rumah. Cuba hubungkan Modem DSL dengan soket telefon yang lebih dekat dengan kotak telefon. Jika tidak pasti yang mana satu, cuba kesemuanya. Jika anda mengeluarkan DSL Splitter semasa proses ini sedang berjalan, sila pastikan kita meletakkannya kembali ke tempat asal. Jika modem dapat berhubung dengan rangkaian internet dengan soket telefon dinding yang lain, berkemungkinan besar terdapat masalah pendawaian dalaman atau filter DSL yang bermasalah.
  • Pastikan talian telefon berfungsi dengan baik dan perkhidmatan akaun tidak digantung.
  • Modem - mungkin modem tidak berfungsi dengan betul. tutup dan cabut adapter modem daru soket dan hidupkannya semula.
  • Putuskan alat peranti lain yang berkongsi talian ADSL. Peranti seperti faks, sistem penggera atau telefon tanpa wayar yang menggunakan talian yang sama dengan ADSL mungkin menggangu isyarat ADSL.
  • Sila pastikan kabel talefon telah disambung dengan betul dan kemas modem dan soket pada dinding.

Kebiasannya pembetulan mudah ini akan menghubungkan kita semula dengan Internet dan menjimatkan masa, Jika lampu masih tidak berkelip, mungkin terdapat masalah dengan rangkaian. Hubungi Pusat Interaksi Pelanggan TM (100) dan pilih " Perkhimatan Internet" untuk bantuan.



Sunday, November 4, 2012

Kenangan Peristiwa Banjir Besar Di Kota Tinggi 2006/2007


Pada akhir tahun 2006 dan awal tahun 2007 iaitu bermula dari 19 Disember 2006 sehingga 16 Januari 2007, Kota Tinggi telah dilanda banjir paling besar dalam sejarahnya. Banjir gelombang pertama pada 19 Disember telah menenggelamkan hampir keseluruhan bandar Kota Tinggi termasuklah bank, kedai-kedai dan kompleks membeli-belah. Namun banjir gelombang kedua bermula dari 11 Januari 2007 lebih dahsyat kerana menenggelamkan tempat yang tidak ditenggelamkan sebelumnya sehingga hampir menerjah masuk ke Hospital Daerah Kota Tinggi (HDKT). Ini terjadi berikutan angin monsun Timur Laut yang bertiup dari bulan Oktober hingga Mac menyebabkan hujan lebat telah melanda seluruh negeri Johor selama hampir seminggu sehingga Sungai Johor tidak mampu lagi menampungnya. Hampir 12,000 orang dipindahkan ke pusat-pusat pemindahan yang terpaksa dibuka dua kali kerana banjir telah melanda sebanyak dua kali. Malahan terdapat pusat-pusat pemindahan juga ada yang turut dinaiki air menyebabkan mangsa-mangsa terpaksa berpindah ke Pusat Pemindahan lain. Banjir pada kali ini telah mencatatkan sejarahnya kerana air Sungai Johor telah naik sehingga 5.45 meter berbanding rekod tertinggi yang pernah dicatatkan sebelum ini iaitu 4.9 meter.

Rumah aku pun tidak terkecuali, dan dalam sejarahnya pertama kali aku menjadi mangsa banjir, selalu aku nengok dalam tv je.


Sekarang sudah memasuki hujung tahun dan lazimnya hujung tahun merupakan musin hujan, dan semua kawasan yang pernah di naiki air iaitu banji seperti Kota Tinggi yang pernah tenggelam sudah mendapat pengajaran dan pengalaman. Aku percaya mereka yang tinggal di Daerah Kota Tinggi sudah bersiap sedia menghadapi musibah, malapetaka, dugaan dan rezeki dari ALLAH S.W.T.


Kedalaman air pada tahun 2006/2007 mencecah 4.9 meter. Dalam!!!


Semoga Family aku yang berada di Kota Tinggi berada dalam keadaan berjaga-jaga. Kita sama-sama berdoa agar musibah banjir tidak akan berulang kembali. INSYAALLAH...


Friday, November 2, 2012

KAMPUNG TANPA WAYAR - OFISGATE SDN BHD

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Dengan ini secara rasminya Fan Page OG KTW
 (OFISGATE KAMPUNG TANPA WAYAR)  telah dilancarkan. Kepada semua pembaca blog PeNgembara jangan segan jangan silu untuk menglike ye, tiada paksaan dan tiada ganjaran.



Jom kita singgah dan like Fan Page OG KTW ni kalau nak tau lebih lanjut mengenai Kampung Tanpa Wayar.

Like di Sini ye kawan-kawan OG KTW


Tuesday, October 30, 2012

Apa Maksud Ping Dalam Networking

Ok hari ini aku nak membebel sikit berkaitan networking, maklumlah aku pun baru juga dalam bidang networking ni.

Apa maksud PING? Ping = Packet Internet Groper

satu utiliti network untuk tujuan seperti;

check remote/host online/offline

line quality (laju / slow)

Cara nak guna:
RUN > CMD

>PING atau

Contoh:

>PING google.com (untuk mendapatkan IP)
>PING


Option yang ada dalam ping:
    -t             Ping the specified host until stopped.
                   To see statistics and continue - type Control-Break;
                   To stop - type Control-C.


    -a             Resolve addresses to hostnames.
    -n count       Number of echo requests to send.
    -l size        Send buffer size.
    -f             Set Don't Fragment flag in packet (IPv4-only).
    -i TTL         Time To Live.
    -v TOS         Type Of Service (IPv4-only).
    -r count       Record route for count hops (IPv4-only).
    -s count       Timestamp for count hops (IPv4-only).
    -j host-list   Loose source route along host-list (IPv4-only).
    -k host-list   Strict source route along host-list (IPv4-only).
    -w timeout     Timeout in milliseconds to wait for each reply.
    -R             Use routing header to test reverse route also (IPv6-only).
    -S srcaddr     Source address to use (IPv6-only).
    -4             Force using IPv4.
    -6             Force using IPv6.

Contoh Ping Test


Tuesday, October 9, 2012

Sejarah Ganja atau Kanabis Di Malaysia

Berdasarkan sejarah , tanaman ganja pertama kali ditemukan di daratan Cina pada tahun 2737 SM. Masyarakat Cina kuno telah mengenal dan memanfaatkan ganja dalam kehidupan sehari-hari sejak zaman batu. Masyarakat Cina menggunakan marijuana untuk bahan tenun pakaian, ubat-ubatan, dan terapi penyembuhan seperti sakit perut, beri-beri hingga malaria.

Kanabis atau ganja ini juga diolah untuk minyak lampu dan bahkan untuk upacara keagamaan seperti memuja dewa dan ritual kematian. Secara amnya ganja sendiri di sana dianggap tumbuhan liar kerana ia boleh tumbuh dimana saja. Kini ganja tidak tumbuh sebarang di tanah yang tidak sesuai dengan kultur tanaman ini. Ganja memerlukan karakter tanah dan faktor geografi tertentu, seperti di Cina,Malaysia,Kepulauan Borneo, Thailand dan Aceh. Sementara di belahan bumi lainya seperti Eropah, Afrika dan Amerika, ganja juga dapat tumbuh, Tapi hasilnya tak memuaskan, kecuali dengan teknologi canggih, itu pun sangat susah diaplikasikan.


Nama lain bagi Ganja ialah Marijuana , yang berasal dari bahasa Portugis yaitu mariguango yang bererti barang yang memabukkan dan untuk bahasa ilmiahnya disebut Cannabis. Istilah ganja dipopulerkan oleh kaum Rastafari, kaum penganut sekte Rasta di Jamaika yang berakar dari Yahudi dan Mesir.

Menurut sejarahnya, ganja dibawa ke Aceh dari India pada akhir abad ke 19 ketika Belanda membuka kebun kopi di Dataran Tinggi Gayo. Pihak penjajah itu menggunakan ganja sebagai ubat untuk menghindari serangan hama pohon kopi atau ulat pada tanaman tembakau. Walaubagaimanapun Belanda yang membawanya ke dataran tinggi Aceh, namun menurut fakta yang ada, tanaman tersebut bukan bererti berasal sepenuhnya dari negaranya. Boleh jadi tanaman ini dipungut dari daratan Asia lainya. Di kalangan anak muda Malaysia, ganja lebih Dikenali sebagai Yaw,Sayur,dam,ayam malah mawi pun ada.

Di Malaysia,ganja dipercayai di bawa masuk secara haram melalui selatan Thai dan Indonesia.Ganja yang dibawa masuk berbentuk ganja mampat yang beratnya lebih kurang satu kilogram setiap mampatan.Akta dadah berbahaya 1952 yang membawa hukuman gantung sampai mati sekiranya didapati bersalah membawa lebih dari 50 gram ganja,menghantui pengguna-pengguna ganja di Malaysia.Di katakan Malaysia adalah diantara negara yang mengenakan undang-undang yang ketat berkaitan ganja di dunia.Tapi mengikut statistik Agensi Anti Dadah Kebangsaan tangkapan penagih yang menggunakan ganja adalah yang paling tinggi selepas dadah jenis heroin dan methaphetamine.Malah pengguna nya terdiri dari semua peringkat umur .

Credit to Revolusi Ganja Malaysia

Sunday, October 7, 2012

Senarai Lokasi Pemasangan Kamera AES

Aku sekarang nak berkongsi kawasan-kawasan yang telah di pasang kamera AES (AUTOMATED ENFORCEMENT SYSTEM).


Aku sedang mencari kelebihan dan kekurangan di atas pemasangan kamera AES nie di Tanah Melayu. Juga aku akan berkongsikan dengan anda semua apa itu AES kamera pada entry yang akan datang.

PENGESAHAN LOKASI PROJEK AUTOMATED ENFORCEMENT SYSTEM (AES) BAGI FASA PERCUBAAN (PILOT STAGE)



Rumusan Jumlah Lokasi AES pada 30 Julai 2012




Jadi pesanan aku kepada semua pemandu di Tanah Melayu supaya berhati-hati ketika memandu, lepas nie gambar anda akan tersebar luar di mana-mana sahaja.

Lokasi AES di Lebuh Raya SILK KM 6.6 credit to onedot12.com

Lokasi AES di Lebuh Raya SILK KM 6.6 credit to onedot12.com

 Lokasi AES di Putrajaya

Pandulah dengan cermat dan berhati-hati INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG !!!




Saturday, October 6, 2012

Umat Melayu Masa Kini

Aku belek-belek youtube dan terjumpa video ini. Saksikan kehebatan sebuah pertubuhan iaitu "PERKASA" dalam menyelesaikan sesuatu masalah terutama melibatkan UMAT MELAYU bukan Agama Islam. Kesian aku lihat, kadang-kadang aku sedih, tapi buat apa aku nak sedih dengan manusia yang tidak menghormati AGAMANYA SENDIRI!!!

Lihat video penuh di bawah ini

(Versi Penuh HD) KEJADIAN SERANGAN OLEH PERKASA DI MASJID SEBERANG PUMPONG



Aku tidak rela AGAMAKU DI HINA SEBEGINI RUPA, dan AJARAN ISLAM TIDAK MENGAJAR UMATNYA BERSENGKETA SESAMA ISLAM !!!

Friday, October 5, 2012

Cara Tingkatkkan Kekuatan Wireless

Aku tahu ramai yang membebel berkaitan internet lembab, dekat sini aku kongsikan sikit macam mana nak tingkatkan keupayaan wireless korang semua.

1. Letakkan router atau access point korang pada lokasi yang sesuai. Kalau boleh ratio jarak antara tempat router korang tu tak jauh dengan lokasi korang selalu access Wi-Fi. Nak senang letak je kat tengah-tengah rumah.

2. Jangan letak router korang di atas lantai dan jauhkan dari dinding dan objek besi sebab semua ni boleh lemahkan signal Wi-Fi korang.

3. Gantikan antena router korang tu dengan high-gain antena. Selalunya antena router yang korang beli tu adalah dari jenis omnidirectional maksudnya signal akan dipancarkan ke semua arah dari oleh router. Antena jenis ni merugikan kalau router korang diletakkan ditempat yang sempit sebab signal diserap oleh dinding. Dengan High-gain antena, signal Wi-Fi korang boleh dipancarkan ke satu arah yang dikehendaki sahaja.

4. Laptop jenis lama selalunya tiada built-in wireless. So sesapa yang pakai network adapter dari jenis pc card tu disarankan tukar kepada USB wireless adapter dengan antena tambahan.

5. Tambah wireless repeater untuk luaskan kawasan liputan Wi-Fi korang tu. Contoh kalau korang letak router korang di ruang tamu dan korang nak access Wi-Fi dari bilik, kat tengah-tengah antara jarak tu korang letakkan je wireless repeater untuk kuatkan balik signal Wi-Fi tu.

6. Yang ni teknikal sikit, korang boleh ubah wireless channel router korang. Kaedahnya berbeza-beza ikut jenis router korang. Selalunya ada disertakan caranya dalam manual pengguna. Kena godek-godek sendiri untuk dapat channel yang terbaik bagi liputan Wi-Fi korang.

7. Kurangkan gangguan signal Wi-Fi korang. Kebanyakan router menggunakan wireless-G (802.11g) dengan frekuensi 2.4GHz. Banyak peralatan elektronik turut menggunakan frekuensi 2.4Ghz seperti microwave mak korang,telefon tanpa wayar korang yang dapat free dari streamyx tu dan remote gate korang yang canggih tu. So, korang ada choice sama ada kurang mende-mende tu atau tukar kepada wireless-N yang menggunakan frekuensi yang berbeza.

8. Update firmware dan network adapter korang. Biasanya pengeluar router akan selalu keluarkan update mengikut keperluan semasa. Windows pun ada keluarkan update untuk adapter-adapter tertentu.

9. Gunakan equipment dari pengeluar yang sama. Kalau korang guna modem Linksys, router ke access point pun korang kena dari Linksys jugak la. Sebab sesetengah hardware ada speedbooster bila ada connection dari hardware pengeluar yang sama.

10. Gunakan teknologi terkini, maknanya beli router baru yang menggunakan wireless-N (802.11n).

Kalau korang sudah buat semua di atas tapi still internet lembab lagi maknya PC or Laptop korang yang problem.

Wednesday, October 3, 2012

Cara Hack Wifi ( WPE Sahaja )

Hari ini aku berbesar hati nak berkongsi satu ilmu berkenaan Wifi. Aku ingin berkongsi bagaimana dan macam mana nak hack wifi.

Peringatan : Hanya untuk Wifi Jenis WPE sahaja. Kalau ada yang tidak dapat buat seperti step-step di bawah itu bermakna network card korang tidak sesuai.

Sebelum kita memulakan proses hack ini sila download :

1. CommView For Wifi
2. AirCrack



Step Pertama

Buka CommView for Wifi. Kalau dia suruh install driver atau update, anda harus ikut. Tekan next, lepas masuk kedalam CommView tu, tekan Start Capture.



Step Kedua

Tekan Start Scanning



Step Ketiga

Lepas Scanning, anda akan nampak wifi yang anda nak hack. Tekan Wifi itu dan tekan capture.


Step Keempat

Pergi ke tab Packet.


Step Kelima

Tekan Protocol sehingga anda jumpe ENCR.DATA, kalau sudah jumpa, highlightkan ENCR.DATA tu sebanyak mungkin yang anda mampu. Selepas itu right klik pada data yang telah di highlight tu, pilih send packet(s), selected.



Step Keenam

Tick pada Continuously, tukar packet persecond kepada 3000, dan dibawahnya 54(.11g) dan tekan Send. Kemudian anda biarkan proses send packet itu. Lagi lama anda biarkan lagi bagus. Aku syorkan biarkan selama 30 minit. Anda boleh minimizekan semua windows.


Step Ketujuh

Pergi ke tab logging. Tick pada autosave dan tekan Concatenate logs. Anda akan nampak file seperti dalam gambar kedua di bawah. Pilih semua file itu dan tekan save. Pilih Location save anda untuk memudahkan anda mencarinya kembali. Bila keluar seperti gambar keempat dibawah, tekan No.





Step Kelapan

Tekan file dan klik pada Log Viewer. Kemudian, dari Log Viewer, tekan file dan klik pada Load CommView Logs. Cari data yang anda save tadi dan Open. Kemudian, pilih file semula, klik Export Logs, TCPdump formats. Cari location untuk anda save.







Step Kesembilan

Cari folder aircrack yang anda telah download, masuk bin, kemudian buka Aircrack-ng GUI. Lepas itu, cari file yang anda save tadi (>CAP) dan tekan Launch.





Step Kesepuluh

Lepas itu anda akan nampak cmd.exe seperti dalam gambar dibawah. Dalam cmd itu, anda kena masukkan nombor wifi yang anda nak hack. Macam dalam gambar dibawah ini, aku masukkan nombor 1 itu kerana itu wifi yang aku nk hack. Lepas itu tekan Enter. Jadi seperti gambar kedua di bawah.



Step kesebelas

Kemudia anda akan nampak Key Found seperti dalam gambar di bawah. Perhatikan gambar dibawah. Key Found { 74:6D.....]. Dalam kurungan itu adalah password wifi itu. Anda buat simbol "." itu, dia akan jadi 746D73....Itulah passwordnya. Ada sesetengah network card akan detect terus tanpa perlu translate. Seperti gambar dibawah



Dibawah ini adalah HASILNYA


Peringatan : Hanya untuk Wifi Jenis WPE sahaja. Kalau ada yang tidak dapat buat seperti step-step di bawah itu bermakna network card korang tidak sesuai. 

*Tutorial ini hanyalah untuk pengetahuan dan pembelajaran.

creadit to Zulhero



Monday, October 1, 2012

Lebuh Raya Utara Selatan

Kesesakan lalulintas?

Jem?

Bayar tol mahal-mahal?Tapi jem tetap ada..

Sekarang ni sudah muncul signboard baru iaitu BERHATI-HATI KETIKA MEMANDU (ada gambar lembu lagi) 

Gambar hiasan
Di manakah tahap keselamatan Pengguna lebuh raya yang membayar perkhimatan yang di sediakan oleh pihak PLUS?



Jangan sampai PLUS di samakan dengan LEMBU..

Sekian Terima Kasih.

Sunday, September 30, 2012

Saturday, September 29, 2012

KEDAI JERSI SELATAN

Ok Kedai Jersi Selatan adalah sebuah kedai, bukan warong tepi jalan, kedai yang berdaftar dengan SSM. Menjual Jersi GRED ORIGINAL, Segala jersi ada dijual di Kedai Jersi Selatan. Penat nak terangkan satu satu. Apa kata klik je KEDAI JERSI SELATAN nanti leh nengok ape yang ada kat sana.


Kedai terletak di Taman Kota Jaya Kota Tinggi Johor atau lebih dikenali sebagai Kedai Bulat.


Singgah dan sokong perniagaan Bangsa Melayu. KEDAI JERSI SELATAN

Sekian terima kasih.





MALAYSIA KAYA

RAKYAT DI DAHULUKAN,
PENCAPAIAN DI UTAMAKAN,

JANJI DI KETUPATI,

SILA AMBIL PERHATIAN Malaysia negara KAYA dengan sumber-sumber kewangan yang mencurah-curah.

Peruntukan sana peruntukan sini, sana sini tabur duit, tabur janji, segala jenis tabur, milo tabur, berterabur, dan yang sama waktu dengannya.

TERIMA KASIH BE END...